Overslaan en naar de inhoud gaan
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Update over de revisie van de CPR

Nieuwsbericht |
alt=

In april 2024 stemde het Europees Parlement met een grote meerderheid in met de herziening van de Construction Products Regulation (CPR). Deze herziening is tot stand gekomen na twee jaar van onderhandelingen tussen de Raad, de Commissie en het Parlement.

Bij Europese regelgeving volgt altijd nog een ronde met zogenoemde juridisch-linguïstische vertalingen. De 27 lidstaten van de EU hebben samen 24 officiële talen. De CPR-tekst is de afgelopen maanden door gespecialiseerde juridisch-linguïstische vertalers, in samenwerking met vertegenwoordigers van de lidstaten, in deze 24 talen vertaald.

De vertalingen liggen nu ter goedkeuring bij de Raad en het Parlement. De verwachting is dat de definitieve versie in het vierde kwartaal van 2024 wordt goedgekeurd. Een jaar later zal de herziene CPR van kracht worden.

Ondertussen zit het Ministerie niet stil. Er worden presentaties gegeven aan veel nationale belanghebbenden om hen te informeren. Daarnaast is er overleg met Nederlandse stakeholders om te bespreken wat deze veranderingen voor hen betekenen en hoe het Ministerie of het Contactpunt Bouwproducten hen hierbij kan ondersteunen.

Veel werk en tijd wordt ook besteed aan het CPR-Acquis proces. Onder leiding van de Europese Commissie stellen de lidstaten per productgroep zogenoemde ‘standardisation request (SRQ)’ op. Dit is een programma van eisen, gebaseerd op nationale bouwregelgeving, waarin wensen en kaders worden vastgelegd. Vervolgens wordt dit naar CEN gestuurd met het verzoek geharmoniseerde bepalingsmethoden op te stellen voor de betreffende productgroep. De herziene CPR kent in totaal 35 productgroepen, en er wordt verwacht dat ongeveer 4 groepen per jaar behandeld kunnen worden.

Er is dus veel in beweging! Wij praten je hier graag verder over bij tijdens het jaarlijkse plenaire CE-Forum, dat dit jaar plaatsvindt op 23 oktober 2024.